• Vanaf water

Second opinion

Emotie, enthousiasme en druk om snel een beslissing te nemen, kan ervoor zorgen dat de objectiviteit verloren gaat bij uw beslissing. Een second opinion kan in veel opzichten onzekerheden en onbeantwoorde vragen wegnemen. Twijfelt u of wilt u meer zekerheid? Dan kunt u bij Fellow Real Estate terecht voor een second opinion.

 

Tips and tricks

 

Wij begrijpen dat u niet graag voor verrassingen komt te staan. Wij geven u graag een aantal tips om deze te voorkomen. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u hier verder in ondersteunen.

 

Onderhandel over de huurvrije periode
U kunt veel geld besparen door te onderhandelen over een huurvrije periode in plaats van, of in combinatie met, korting op de huurprijs. Een huurvrije periode wordt tegenwoordig vaak afgegeven en loopt uiteen van een maand bij een kortlopend contract, tot soms wel een jaar bij een langlopende huurovereenkomst. De lengte van deze huurvrije periode is sterk afhankelijk van de marktsituatie van dat moment.

 

Wees bedacht op het opleveringsniveau
Wordt het object “casco” gehuurd? Moet er vloerbedekking worden gelegd, tussenwanden worden geplaatst, etc.? Een lage huurprijs is weinig waard als u zelf moet opdraaien voor het schilderen, aanleggen van brandvoorziening, airconditioning en andere zaken.


Check de oppervlakte
De oppervlakte waarvoor u betaalt, wordt vaak onnauwkeurig gemeten. Deze moet in het contract omschreven worden volgens de NEN2580-norm, de meetcertificering van de te huren oppervlakte. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen BVO (Bruto Vloeroppervlak) en VVO (Verhuurbaar Vloeroppervlak). Let op of het aangeboden metrage in BVO of VVO is uitgedrukt. Dit verschil kan in sommige gevallen flink oplopen!

 

Zijn servicekosten inclusief?
Zijn de servicekosten bij de huurprijs inbegrepen? Zo nee, hoe worden ze dan verrekend? En betaalt u vooruit, zijn het vaste kosten of worden ze verrekend? U zult niet de eerste zijn die onaangenaam verrast wordt bij de eindafrekening.

 

Zorg voor een flexibel contract
Is er de mogelijkheid om in een groeiscenario ruimte erbij te huren, of in een krimpscenario ruimte af te stoten? Het kan veel geld kosten om wederom een nieuwe ruimte te huren of te blijven huren met onderbezetting. Let ook goed op de opzegtermijn.

 

Let op de wijze van opleveren
Hoe moet het pand worden achtergelaten bij vertrek? Moet het leeg worden opgeleverd of worden teruggebracht in de oude staat? Dit is belangrijk om te weten voordat u gaat investeren in aanpassingen aan het pand. De oplevering moet heel precies worden omschreven in het contract. Daarom is het bijvoorbeeld raadzaam om foto’s te maken en aan te hechten als bijlage aan het contract.

 

Verhuizen
Als u als huurder vóór het einde van de contractduur wilt verhuizen naar een andere locatie, moet u daar duidelijke afspraken over maken met de verhuurder. Doe dit voordat u ingaat op een misschien wel heel aantrekkelijk voorstel van de potentiële nieuwe verhuurder. Conform art. 6.1 van de Algemene Bepalingen kan ‘blijven zitten’ namelijk van rechtswege afgedwongen worden tot de einddatum van het huurcontract.